Mákolaj rendeléseMákolaj

A mák előnyei

(0/0)

Bár lehet, hogy nem hiszed, a mák több, mint egyszerű dekorációs elem a bagelen, a salátákon vagy az egyéb ételeken. Ezek a fekete magvak bizonyítják, hogy a jó dolgok néhány kis csomagokban érkeznek. A mák nemcsak íze miatt lesz üdvözülendő, hanem azért is, mert roppant értékes tápanyagokkal van teli, olyanokkal, amelyek számos egészségügyi hatást fejtenek ki az emberekre.

mák

Érdemes több mákot tenni a diétánkba, hogy növeljük a rost- és az ásványi anyag bevitelünket.

A mák fontos élelmi rost forrás

A mák igen sok értékes élelmi rostot tartalmaz, ami a szénhidrátoknak egy olyan fajtája, mely a növényi alapú élelmiszerekben van jelen elsősorban. A mákból már 2 evőkanálnyi adag 3,4 gramm étkezési rosttal büszkélkedhet, ami a nők napi bevitelének 14%-a, míg a férfiaknál ez a mennyiség 9%-ot tesz ki, derült ki az Institute of Medicine jelentéséből. A rost nemcsak abban játszik fontos szerepet, hogy az emésztés fokozódjon, illetve, hogy a széklet lazuljon, hanem segít abban is, hogy hamarabb érezzük magunkat eltelítve, így kevesebb kalóriától jobban lakhatunk. A mák ezenfelül segít a székrekedés megelőzésében, illetve a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Ha a mákot rendszeresen fogyasztjuk, akkor a benne található rostok elősegítik, hogy hosszú távon egészségesek maradhassunk, illetve, hogy megelőzhessük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is.

A kalcium és réz

A mák jó forrása a kalciumnak és a réznek, ennek akét alapvető ásványi anyagnak. Minden 2 evőkanál mákban 253 mg kalciumot és 286 mikrogramm rezet találunk, ami 25, illetve 32%-a a napi ajánlott kalcium- és rézbevitelnek. A kalcium híres a csontok egészségének fenntartásában, de tudni kell róla, hogy ez segíti szív és az idegrendszer működését is. A réz pedig a kötőszövetek erősségéért felel, illetve a csontokat és a DNS-t is védi a károsodásoktól.

Foszfor és mangán

A foszfor, ahogy a kalcium, fontos részét teszi ki a csontszövetnek, míg a mangán a kollagén felépítésében játszik fontos szerepet. Éppen ezért a mák fogyasztása, amelynek 2 evőkanálnyi mennyiségében 153 mg foszfor és hasonlóan sok mangán van, nemcsak a csontok, hanem a bőrünk egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).