Mákolaj rendeléseMákolaj

A mákolaj orvosi és egyéb felhasználása

(0/0)

A 19. században a mákolajat nemcsak étolajként, hanem lámpaolajként és lakként is felhasználták, illetve festékek és szappanok alapanyagaként is találkozhattunk vele. Ma ezenfelül a mákolajnak számos kulináris és gyógyászati célú felhasználása ismert. Különösen figyelemre méltó a mák mint hordozó olajfesték, illetve gyógyszeri minőségű jódpótló. A mákolajat néha együtt használják az olívaolajjal és a mandulaolajjal is. Az iparosodott országokba a mákolaj jellemzően jelen van a salátaöntetek és a mártások összetevőjeként is.

mák

Olajfestmények

A mákolaj egy jól száradó olaj, éppen ezért népszerű a különböző olajfestékekben is, mivel igen sok pigmentet tartalmaz, ráadásul gyors száradása miatt könnyű is vele dolgozni. A mákolaj alapú festékeket a festőművészek is előszeretettel használják az olajfestményeik elkészítéséhez. A mákolajat a festéshez legalább 1500 éve használják, sőt úgy tűnik, hogy az egyik legkorábbi festményeket, az afganisztáni barlangrajzokat, amelyeket Kr- u. 650-re datálnak, is mákolajjal fixálták. A 19. század végén a festők saját kezűleg készítették el a mákolajat, amíg az már tubusokban is a rendelkezésükre állt. A mákolaj kevésbé sárgás, mint a lenolaj, ennél mondjuk lassabban is szárad és kevesebb tartósságot biztosít, mivel másfajta zsírsavak vannak benne jelen.

Mákolaj, mint kontrasztanyag

A mákolajat többféle gyógyszeripari célra lehet felhasználni. Korábban az orvosi radiológia kontrasztanyagként alkalmazta. E felhasználás eredetét Jean-Athanase Sicardnak és Jacques Forestiernek tulajdonítják, akik két készítményt állítottak elő mákolajból, mely steril volt és gyakran fecskendezték be a páciensekbe. Ezt a két készítmény egyébként gyakran használták a jódhiány kezelésére, illetve a rákos megbetegedések gyógyítására is.

A mákolajnak tehát számos érdekes felhasználása ismert, ma azonban leginkább gyógyászati előnyei miatt kedveljük, amelynek részletezése a következő cikk feladata.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).