A mák előnyei

Bár lehet, hogy nem hiszed, a mák több, mint egyszerű dekorációs elem a bagelen, a salátákon vagy az egyéb ételeken. Ezek a fekete magvak bizonyítják, hogy a jó dolgok néhány kis csomagokban érkeznek. A mák nemcsak íze miatt lesz üdvözülendő, hanem azért is, mert roppant értékes tápanyagokkal van teli, olyanokkal, amelyek számos egészségügyi hatást fejtenek ki az emberekre.

mák

Érdemes több mákot tenni a diétánkba, hogy növeljük a rost- és az ásványi anyag bevitelünket.

A mák fontos élelmi rost forrás

A mák igen sok értékes élelmi rostot tartalmaz, ami a szénhidrátoknak egy olyan fajtája, mely a növényi alapú élelmiszerekben van jelen elsősorban. A mákból már 2 evőkanálnyi adag 3,4 gramm étkezési rosttal büszkélkedhet, ami a nők napi bevitelének 14%-a, míg a férfiaknál ez a mennyiség 9%-ot tesz ki, derült ki az Institute of Medicine jelentéséből. A rost nemcsak abban játszik fontos szerepet, hogy az emésztés fokozódjon, illetve, hogy a széklet lazuljon, hanem segít abban is, hogy hamarabb érezzük magunkat eltelítve, így kevesebb kalóriától jobban lakhatunk. A mák ezenfelül segít a székrekedés megelőzésében, illetve a vér koleszterinszintjét is csökkenti. Ha a mákot rendszeresen fogyasztjuk, akkor a benne található rostok elősegítik, hogy hosszú távon egészségesek maradhassunk, illetve, hogy megelőzhessük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is.

A kalcium és réz

A mák jó forrása a kalciumnak és a réznek, ennek akét alapvető ásványi anyagnak. Minden 2 evőkanál mákban 253 mg kalciumot és 286 mikrogramm rezet találunk, ami 25, illetve 32%-a a napi ajánlott kalcium- és rézbevitelnek. A kalcium híres a csontok egészségének fenntartásában, de tudni kell róla, hogy ez segíti szív és az idegrendszer működését is. A réz pedig a kötőszövetek erősségéért felel, illetve a csontokat és a DNS-t is védi a károsodásoktól.

Foszfor és mangán

A foszfor, ahogy a kalcium, fontos részét teszi ki a csontszövetnek, míg a mangán a kollagén felépítésében játszik fontos szerepet. Éppen ezért a mák fogyasztása, amelynek 2 evőkanálnyi mennyiségében 153 mg foszfor és hasonlóan sok mangán van, nemcsak a csontok, hanem a bőrünk egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik.

Mákolajak széles választéka

Solio Hidegen SajtoltMákolaj 200ml

Solio Hidegen Sajtolt Mákolaj 200ml

A Solio Hidegen Sajtolt Mákolaj több mint 50%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 telítetlen zsírsavat, valamint egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza.

Ár: 2475 Ft
Megnézem

Bálint Csemegék Hidegensajtolt mákolaj 150 ml

-9% Bálint Csemegék Hidegen sajtolt mákolaj 150 ml

A mákolajat elsősorban csonterősítésre használhatjuk, megelőzhető vele a csontritkulás,

Ár: 2590 Ft
2850 Ft
Megnézem

Pödör Mákolaj BIO500ml

Pödör Mákolaj BIO 500ml

100% természetes szűretlen olaj, szigorúan ellenőrzött és tisztított kék mákból, hagyományos kézimunkával hidegen sajtolva.

Ár: 8950 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!