Mákolaj rendelése

A mák tápanyagai

A mák széles körben termesztett szerte a világon, népszerű összetevője a főzésnek, különösen jól működik a süteményekben a burgonya- és tésztaételekben, illetve a főzelékekben is. Ezeknek az apró magvaknak jóval magasabb a tápértéke, mint ahogy azt a méretük jelezné: apró méretük ellenére kiváló fehérjeforrások, illetve gazdagon van bennük élelmi rost és ásványi anyag is.

mákolaj

Meghatározás

A mák a mák virágának magjai. Legtöbbször palakék vagy fehéres színűek, de mindkét változat íze hasonló. Főzéshez lehet felhasználni nyersen vagy pirítva, illetve egészben vagy őrölve is. Sok esetben használják töltelékként. A mákban természetesen jelen van a mofrin és az ópium is, melyekből illegális drogokat is előállítanak.

Megfontolások

Ha a tápértéket nézzük, akkor jobban megéri mákot enni, mint almát, hiszen az előbbi számos olyan anyagot tartalmaz, mint az alma, csak sokkal nagyobb mennyiségben. A mákban sok vitamin, ásványi anyag és rost is található.

A mák alapanyagtartalma

Egy fél teáskanálnyi mák 7 kalóriát, 0,25 gramm fehérjét, 0,58 gramm zsírt és 0,39 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ekkora mennyiség a napi rostbevitel 7%-át fedezi, azaz 0,3 grammot tartalmaz. Annak ellenére, hogy a máknak magas a zsírtartalma, nagyjából csak szívbarát zsírsavakat tartalmaz: egy evőkanál mákban 0,02 gramm omega-3 és 2,48 gramm omega-6 zsírsav található.

Vitaminok

Mák nem egy erős vitaminforrás. Egy evőkanál mák ugyanakkor tartalmaz tiamint, ami 5%-a a napi bevitelnek, illetve 2%-nyi folsavat is. Ezenfelül kis mennyiségben megtalálható benne a riboflavin és a B6. vitamin, valamint nyomokban tartalmaz még C-vitamint, niacin és pantoténsavat is.

Ásványok

A mák jó forrása számos ásványi anyagnak. Egy evőkanál mákban például jelen van a naponta szükséges mangán 29%-a és a kalcium 13%-a. Ezenfelül tartalmaz még magnéziumot, foszfort, rezet, vasat, cinket, valamint káliumot és szelént is.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!