A mákolaj orvosi és egyéb felhasználása

A 19. században a mákolajat nemcsak étolajként, hanem lámpaolajként és lakként is felhasználták, illetve festékek és szappanok alapanyagaként is találkozhattunk vele. Ma ezenfelül a mákolajnak számos kulináris és gyógyászati célú felhasználása ismert. Különösen figyelemre méltó a mák mint hordozó olajfesték, illetve gyógyszeri minőségű jódpótló. A mákolajat néha együtt használják az olívaolajjal és a mandulaolajjal is. Az iparosodott országokba a mákolaj jellemzően jelen van a salátaöntetek és a mártások összetevőjeként is.

mák

Olajfestmények

A mákolaj egy jól száradó olaj, éppen ezért népszerű a különböző olajfestékekben is, mivel igen sok pigmentet tartalmaz, ráadásul gyors száradása miatt könnyű is vele dolgozni. A mákolaj alapú festékeket a festőművészek is előszeretettel használják az olajfestményeik elkészítéséhez. A mákolajat a festéshez legalább 1500 éve használják, sőt úgy tűnik, hogy az egyik legkorábbi festményeket, az afganisztáni barlangrajzokat, amelyeket Kr- u. 650-re datálnak, is mákolajjal fixálták. A 19. század végén a festők saját kezűleg készítették el a mákolajat, amíg az már tubusokban is a rendelkezésükre állt. A mákolaj kevésbé sárgás, mint a lenolaj, ennél mondjuk lassabban is szárad és kevesebb tartósságot biztosít, mivel másfajta zsírsavak vannak benne jelen.

Mákolaj, mint kontrasztanyag

A mákolajat többféle gyógyszeripari célra lehet felhasználni. Korábban az orvosi radiológia kontrasztanyagként alkalmazta. E felhasználás eredetét Jean-Athanase Sicardnak és Jacques Forestiernek tulajdonítják, akik két készítményt állítottak elő mákolajból, mely steril volt és gyakran fecskendezték be a páciensekbe. Ezt a két készítmény egyébként gyakran használták a jódhiány kezelésére, illetve a rákos megbetegedések gyógyítására is.

A mákolajnak tehát számos érdekes felhasználása ismert, ma azonban leginkább gyógyászati előnyei miatt kedveljük, amelynek részletezése a következő cikk feladata.

Mákolajak széles választéka

Solio Hidegen SajtoltMákolaj 200ml

Solio Hidegen Sajtolt Mákolaj 200ml

A Solio Hidegen Sajtolt Mákolaj több mint 50%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 telítetlen zsírsavat, valamint egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza.

Ár: 2475 Ft
Megnézem

Bálint Csemegék Hidegensajtolt mákolaj 150 ml

-9% Bálint Csemegék Hidegen sajtolt mákolaj 150 ml

A mákolajat elsősorban csonterősítésre használhatjuk, megelőzhető vele a csontritkulás,

Ár: 2590 Ft
2850 Ft
Megnézem

Pödör Mákolaj BIO500ml

Pödör Mákolaj BIO 500ml

100% természetes szűretlen olaj, szigorúan ellenőrzött és tisztított kék mákból, hagyományos kézimunkával hidegen sajtolva.

Ár: 8950 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!