Mikor feltesszük a kérdést, hogy milyen élelmiszerek biztonságosak a terhesség ideje alatt, akkor a nőgyógyászunk nemcsak a legegészségesebb élelmiszereket veszi sorra, hanem azokat is, melyek esetlegesen károsíthatnak minket vagy a magzatot. Amennyiben imádjuk a mákot és nagy mennyiségben fogyasztjuk, akkor már bizonyosan hallottunk arról, hogy a mák hatóanyagai megtalálhatóak az ópiátokban és a heroinban is, éppen ezért felmerül bennünk, hogy terhesség alatt mekkora mennyiségben lehet fogyasztani a mákot, illetve a mákolajat.
A növekvő pipacsok nincsenek a törvény ellen, de tudni kell, hogy a mák magjait felhasználják az olyan illegális drogok gyártásához is, mint az ópium vagy a heroin. Azonban megfelelő mennyiségben a mák, a mákolaj semmilyen káros hatást nem okoz, sőt azokat sokféle gyógyászati célra is fel lehet használni. Az ókorban az emberek a mákot gyógyszerként használták fel, amelyeket a sebesült katonák ápolásában vetettek be, mivel felismerték, hogy igen erős fájdalomcsillapítóként és gyulladáscsökkentőként működik. A mák vegyületei azonban nagyon addiktívak lehetnek, ha rendszeresen és nagy mennyiségben használjuk őket, de kulináris felhasználása nem okoz ilyen problémákat, hiszen a magok és a mákolaj csak nyomokban tartalmaz ópiátokat.
Nagyon fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk arra, hogy mit veszünk a szánkba a terhesség alatt, mivel ez nagymértékben befolyásolja a magzat fejlődését. A Drugs.com arról számol be, hogy a mák élelmiszerként fogyasztva, megfelelő mennyiségben biztonságos lehet a terhesség ideje alatt, viszont nagy mennyiségben érdemes kerülni, mert az már negatívan hat a magzat fejlődésére. Más kutatások arról számolnak be, hogy a mák fogyasztást a terhes nőknek teljesen érdemes elkerülni, mivel az károsan hathat a baba növekedésére. A mákolaj leginkább morfintartalma miatt lehet veszélyes a magzat esetében.
A Solio Hidegen Sajtolt Mákolaj több mint 50%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavat, omega-6 telítetlen zsírsavat, valamint egyszeresen telítetlen zsírsavból az olajsavat tartalmazza.
A mákolajat elsősorban csonterősítésre használhatjuk, megelőzhető vele a csontritkulás,
100% természetes szűretlen olaj, szigorúan ellenőrzött és tisztított kék mákból, hagyományos kézimunkával hidegen sajtolva.